woensdag 16 september 2020

Maandag 14 t/m zondag 20 september

Vanwege corona is de wildtoren tijdens de edelhertenbronst 2020 afgelosten voor het publiek. De wandelroutes blijven gewoon open. Alle excursies naar de edelhertenbronst zijn helaas uitverkocht.


Zondagochtend 20 september

Gespot: 3 herten waarvan 1 met een groep van 7 hindes en een kalf. Het eerste geburl was hoorbaar bij de Bensbrug. De groep bevond  zich aan de rand van het bosje achter de grenskerk. 2 herten kwamen van de rand van het bos en het grote ven richting de groep. Zij bleven op gepaste afstand van de groep. Al met al een geslaagde ochtend en de deelnemers waren zeer tevreden over de excursie.

Léon Goossens


Zaterdagavond 19 september

Op klokslag 18 uur en na het welkomstwoord [met de coronaregels] vertrokken onder een stralende avondzon. Onderweg naar het wildrooster bij de afrastering verteld over Het Limburgs Landschap
wat zij allemaal in het Weerterbos doen: onderhoud, maaien, vlindercorridors [met de nadruk op het spiegeldikkopje], kwamen we bij de ingang waar we het geburl van de herten al konden horen. Het geburl werd steeds luider, maar geen hert te zien. Aangekomen bij het grenskerkmonument zagen we een hert liggen tussen de bomen. Bij de poort voor de uitkijktoren stond een groep mensen die vroegen of ze mee mochten. Ik heb hen uitgelegd dat dat helaas ivm corona niet de bedoeling was. Wij zijn de toren opgegaan, en ja hoor in de verte lag een hert en twee kwamen uit het bos. Er kwamen ineens tien hindes langzaam uit de bosrand gevolgd door een heel parmantige hert. Ze kwamen steeds verder richting toren, waar ze zich goed lieten bewonderen. Iedereen was zeer enthousiast en vonden het super fijn dat we maar met zo kleine groep waren. Bij het pad bij de grenskerk was het heel erg druk, het leek de meubelboulevard wel. Bij de Daatjeshoeve ging ieder tevreden zijn eigen weg met veel dank voor Het Limburgs Landschap.

Peter van den Brand 


Vrijdag 18 september

Op deze vrijdagavond zijn we, met prima weer, het Weerterbos in gewandeld. Al snel hoorden we, dat er verschillende herten aan het burlen waren. Het eerste hert stond rechts na de Brensbrug burlend in het veld. Het volgende hert zagen we vanaf het pad richting de uitkijktoren liggen. Vanaf de toren zagen we, door de bomen tegen de bosrand aan, een groep hindes. Op het veld stonden een paar mannen, die op een gegeven moment achter elkaar naar de andere kant van het gebied renden tot ze uit het zicht verdwenen waren. Tijd om gezamenlijk terug te gaan.

Ed Hemmes


Woensdag 16 september

Met 15 belangstellenden de wandeling naar de toren gemaakt. Onderweg weinig te zie en te horen. Een groep hinden en een plaatshert lagen verscholen in het bos bij de grenskerk. Op de toren waren enkele herten te zien. De hinden bleven mooi verscholen liggen in het bos. Het is nog vroeg in de bronstijd en wellicht ook nog te warm. Was verder een mooie zomeravond en de deelnemers toonden zich tevreden over hetgeen ze konden zien en horen.

Frans Boonen