maandag 1 oktober 2012

Maandag 1 oktober: dreiging in de lucht

Fonteintjes water spatten op vanuit de nieuwe natuur bij het Weerterbos. Waar eens weilanden waren zijn nu natte laagtes ontstaan. Natuur. Het betere graafwerk waarbij het zand zich nuttig maakt bij de nieuwe natuurbrug.
Ik zal de door het water galopperende hoofdrolspelers even aan u voorstellen.Voorop loopt een hinde(vrouwelijk edelhert), erachteraan een jong hert (mannelijk dier). Die heeft een wig gedreven tussen de hinde en haar kalf. Daar weer achteraan rennen nog vier herten, allemaal in enige staat van opwinding. Seksuele opwinding. Een van deze herten heeft nog maar één geweistang. Waarschijnlijk is de andere afgebroken bij een gevecht. Ze blijven wel eens in elkaar haken die vertakte geweien.
Het imposante (plaats)hert dat het grootste deel van de hindes tot zijn harem heeft gevochten is bij een eerder gevecht gewond geraakt. Zere poot. Hij loopt ook mank en is gaan liggen. Misschien dat hij daarom zo laat reageert als twee hindes met een kalf van zijn kudde afdwalen. Steeds verder weg. Richting een imposant burlende uitdager. Die is aangenaam verrast, ziet zijn kans schoon en posteert zich na een korte galop tussen het plaatshert en de hindes. Intussen zwelt het geburl van wel 4 of 5 herten aan tot prehistorische proporties. Er gaat wat gebeuren, er hangt dreiging in de lucht.
De uitdager lijkt de confrontatie bij nader inzien te willen vermijden, wijkt, bedenkt zich, draait en gaat vol voor de aanval. Twee machtige koppen omlaag. Klabang! Geweien vervlochten. Duwen wat je kan. Wat nou, zere poot! Na enkele minuten kiest de uitdager onverwacht het hazenpad. Slappeling. Hij leek groter, sterker en fitter.
Als de uitgeputte triomfator het terrein overziet ziet hij tot zijn ontzetting (ik verplaats me even in het edelhert) dat een vijftal jonge viriele herten zich om zijn kudde heeft geposteerd. Eén van dappere nieuwkomer heeft zelfs al een hinde (met kalf) apart gejaagd en drijft haar steeds verder weg van de kudde. De overige heren besluiten de kuierlatten te nemen als het plaatshert weer mankend terugdraaft naar zijn resterende vrouwen. Dat leidt tot de ComedyCaper-achtige scène met de hinde voorop, de stouterik erachter, daarna het kalf en vervolgens de andere vrijgezelle herten. Grote bochten rennend verdwijnen ze in de verste bosrand.
U hebt nog een week om dit zelf live te aanschouwen. In de ochtend- en avondschemer. Indrukwekkend.

Mari de Bijl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten