maandag 9 september 2019

ZO 9-9: HERTENGROEP


Tegen 18.00 uur waren de 12 aangemelde personen aanwezig, vooral mensen uit de regio. Na wat uitleg over Het Limburgs Landschap zijn we vertrokken richting Weerterbos, vooraan wat verteld  over de functie van het bos, vlinders, planten, het onderhoud en de wateropvang dat voor de mensen uit Weert erg interessant bevonden werd.

Bij het raster (de toegangspoort naar het hertengebied) een toelichting gegeven over de edelherten in het gebied, we werden al an snel verrast door een grote groep dieren hindes met kalveren en 1 hert [mannetje]. Ze stonden bij de Brensbrug in het open gedeelte bij de bosrand. Met de verrekijker konden ze heel goed gezien worden. Er werden veel foto’s gemaakt, verder lopend richting grenskerkmonument waar de bezoekers veel interesse in hadden, dus ook daar uitleg gegeven. Doorgelopen naar de uitkijktoren waar we werden opgewacht door Truus, een van de vrijwilligers in het Weerterbos, hier waren verder geen herten te zien. In de verte liepen de Exmoorpaarden en bij het water zaten zwanen, reigers en ook de zwarte ooienvaar. Er werden foto’s gemaakt en natuurlijk van het mooie uitzicht genoten. Kortom een prachtige avond. Sommige waren al eerder geweest, maar vonden dat een excursie een duidelijke meerwaarde had.

Tegen half 19.30 uur zijn we teruggelopen, bij de Brensbrug stonden in de bosrand nog een paar herten, helaas nog geen geburl. Rond 20 uur waren we weer bij de Daatjeshoeve waar door de meesten, met een  rankje buiten op het terras, nog werd genoten van een heerlijk nazomeravond.

Peter van de Brand