dinsdag 10 september 2019

WO 11-9: HERFST

Op deze regenachtige en herfstige avond met een groep van ongeveer 15 personen vertrokken vanaf de Daatjeshoeve. Bij de Brensbrug, geen herten. Ook geen geburl. Door naar de Slenk: niets. Grenskerk: ook niets te zien, alleen wat exmoors.


Maar bij de wildtoren werd ons geduld beloond en stond op het pad voor het hek een hinde [met halsband] en het resultaat van de bronst van een jaar geleden: een kalf. Lekker dichtbij zodat iedereen er prima van kon genieten. Weliswaar op hun hoede, zeker het kalf, maar ze bleven rustig staan grazen en natuurlijk ook de groep constant in de gaten houden. Op de foto zie je dat het kalf al bijna net zo groot is als de hinde zelf en op de zijkant zijn nog wat 'bambivlekjes' te zien.
De hinde met halsband, inclusief zender, is nog uit 2005, toen de dieren zijn uitgezet in het Weerterbos en gevolgd werden om het terreingebruik te monitoren.

Op de toren was een groep van 19 dieren, inclusief hert te zien. De groep is dus geformeerd, maar er was nog weinig loos [er werden enkele voorzichtige burltjes gehoord]. Het blijft de vraag of dat de komende dagen niet gaat veranderen.

Henk Heijligers