dinsdag 14 september 2010

Persbericht

De Koning van het Woud in het Weerterbos


Vanaf medio september organiseert Stichting het Limburgs Landschap samen met Ark Natuurontwikkeling dagelijks edelhertenexcursies naar het Weerterbos. Deze Koningen van het Woud worden de komende weken bronstig en dat laten ze duidelijk merken. En u kunt getuige zijn van dit spectaculaire schouwspel.

Het Weerterbos maakt deel uit van het veel grotere en grensoverschrijdende Kempen-Broek.
Het Weerterbos ligt ten noordwesten van Weert en is grotendeels in eigendom van Stichting het Limburgs Landschap. De vochtige en droge bossen worden afgewisseld met graslanden, heide en vennen. Centraal in het gebied ligt de Grashut, een voormalige landbouwenclave die nu omrasterd is en waar een groep van zo’n 20 edelherten min of meer vrij kunnen rondlopen.

Het prachtige schouwspel van burlende edelherten om een roedel met hindes te bemachtigen is ook in Limburg te zien. Ga mee met een van de vele excursies. Foto Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers.
Indrukwekkend schouwspel
Edelherten leven een groot deel van het jaar in groepen, roedels. Zo’n roedel bestaat uit vrouwtjesherten (hindes) en jonge dieren en wordt aangevoerd door een leidhinde. Mannetjes leven gedurende het grootste deel van het jaar in eigen groepen, gescheiden van de roedels. Dat verandert vanaf begin september. In de periode september en oktober worden de mannetjes bronstig en proberen ze individuele hindes en roedels als een harem bij elkaar te houden. Zo’n groep met één mannetje bestaat uit enkele tot tientallen hindes. En dat gaat niet zonder slag of stoot, maar vooral met veel vocaal geweld, het burlen. Soms leidt dit tot een echte knokpartij, waarbij uitdagers elkaar met hun imposante gewei te lijf gaan. Gelukkig leidt dit spectaculaire gevecht om de hindes zelden tot ernstige verwondingen. Vanaf half oktober keert de rust weer terug en keert ieder terug naar zijn eigen groep.

Bronst en burlen
Vanaf medio september worden dagelijks excursies georganiseerd om dit indrukkenwekkende schouwspel van de bronst met burlende edelherten te bekijken. Door de week worden avondexcursies georganiseerd en in het weekend ook in de vroege ochtend. De excursies worden begeleid door gidsen die u kennis laten maken met deze Koning van het Woud. Het resultaat van al dit geweld kunt u overigens het komende voorjaar aanschouwen, de jonge kalfjes worden dan geboren.

Een bezoek meer dan waard
U bent van harte welkom om het Weerterbos te bezoeken. Vanaf 22 september vinden dagelijks excursies plaats tot 11 oktober. Wel dient u zich aan te melden via www.limburgs-landschap.nl (of 077-4737575). Kom alvast in de stemming en luister naar burlende edelherten via de website en blijf op de hoogte van het verloop van de bronst via http://edelhertinhetweerterbos.blogspot.com/.
Zie de excursiedata aan het einde van deze blog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten