vrijdag 8 oktober 2010

Persbericht Edelherten uitgeburld

Indrukwekkende weken in het Weerterbos


Afgelopen weken organiseerde Stichting het Limburgs Landschap samen met Ark Natuurontwikkeling dagelijks excursies naar de burlende edelherten van het Weerterbos.
Deze Koningen van het Woud hebben inmiddels gezorgd voor het toekomstige nageslacht en langzaam maar zeker keert de rust weer terug in het bos. De bezoekers genoten er in ieder geval met volle teugen van. Zo'n 500 mensen gingen mee met de excursies die werden begeleid door special opgeleide vrijwilligers. Nog vele honderden andere mensen gingen op eigen gelegenheid kijken en luisteren naar de bronst in het Weerterbos.

In de periode september en oktober worden de herten (mannetjes) bronstig en proberen ze de hindes (vrouwtjes) als een roedel bij elkaar te houden. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets, ze proberen zo het alleenrecht te krijgen om met zoveel mogelijk hindes te paren.
In het begin van de bronst gaan herten elkaar te lijf met hun imposante geweien. Diverse bezoekers waren vanaf de wildtoren bij de Grashut getuige van dit fantastische schouwspel. Al na een korte schermutseling was overduidelijk wie de echte Koning van het Woud was en daarmee alle hindes voor zich won. Maar de verliezers worden langzaamaan groter en sterker, dus dat belooft wat voor het komende jaar.

Burlende edelherten
Bijna alle excursiegroepen hebben ook daadwerkelijk edelherten gezien, vaak liet het sterkste hert, (het ‘plaatshert’), zich van zijn beste kant zien door luidruchtig te burlen. Er  waren ook periodes waar de hindes en het hert rustig in een weiland lagen te genieten (van de mooie herfstdagen?). Door het burlen bleven andere mannetjes op afstand, al burlden deze ook regelmatig uitdagend naar het plaatshert. Mocht een van deze herten toch het lef hebben om in de buurt te komen, dan waren een paar stappen in zijn richting al voldoende voor het andere hert om meteen het hazenpad te kiezen om een confrontatie uit de weg te gaan.


Bij bijna alle excursie was duidelijk te zien dat het plaatshert in rondjes achter de hindes aan ging. Een paringsbereide hinde verspreidt een speciale lucht en het was goed te zien dat het hert met  zijn tong en neus probeerde de geschikte hindes te vinden.  Dat lukte, want meerdere excursiegroepen zagen het hert paren met een of meerdere hindes.

Nagenieten
De bronstperiode is nu ten einde, maar de komende periode zal de herfst volop andere sporen gaan achterlaten. De bladeren vallen in prachtige kleuren van de bomen, de paddenstoelen schieten uit de grond en de vogels trekken in grote getale naar het warme zuiden. Er valt dus nog genoeg te genieten. Zeker omdat  alle terreinen van Stichting het Limburgs Landschap gastvrij voor u zijn opengesteld. Voor de volgende edelhertenbronst zult u een jaartje geduld moeten hebben, maar u kunt nog wel nagenieten van de vele ervaringen, foto’s en een filmpjes op www.limburgs-landschap.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten