zaterdag 14 september 2024

Beloof is beloofd

 Vrijdagavond 13 september

Na wat uitleg over geweien en het monsteren van schedels en huiden onder een stralende zomerse avond met 18 deelnemers vol verwachting en welgemoed opstap. Na de Brensbrug wordt links aan de achterkant van de bosrand een groot hert gespot.

Onderweg af en toe het geburl gehoord. Verder op weg naar de uitkijktoren niets bijzonders.

Bij de uitkijktoren aangekomen, een lege vlakte behoudens ganzen en reigers en in de verte een lui liggend imposant groot hert en is ook het gewei van een hert boven het gras achter het grenskerkmonument zichtbaar. Maar dan opeens druppelen uit het bosje regelmatig hindes met kalveren en smaldieren. We zien 3 kalveren zogen bij hun moeders. Opeens verschijnt er een gaffelaar, mannelijk hert met een gewei van 2 “hooivorken”, ten tonele. De leihinde is duidelijk niet gediend van deze tiener en probeert hem te verjagen. Nu komt het “liggend” gewei, het plaatshert, in actie en jaagt uiteindelijk de indringer weg. Een en ander gaat met luid burlen gepaard.

Op de heenweg had ik “beloofd” dat wij op de terugweg bij de wei na het wildrooster nog een afspraak  zouden hebben met de 2 reeen van dinsdagavond. En jawel hoor: present.

 Piet