donderdag 19 september 2024

Maandagavond 16 september 2024

Niets wees er op dat het vanavond een bijzondere avond zou worden toen we om 17:30 uur vertrokken voor de wandeling naar de uitkijktoren.

Onderweg naar de toren af en toe gestopt om te vertellen over het Limburgs Landschap, het Weerterbos en natuurlijk over de edelherten.  Het was rustig in het bos en geen herten te zien of te horen.

De eerste twee herten werden zichtbaar vanaf het pad, daar waar het raster begint op de grens van Brabant met Limburg. Een stukje verderop waren alle hindes, kalveren en het plaatshert te zien. Een unieke en bijzondere aanblik zo van de zijkant.

Vanaf te toren zie je de herten vaak alleen van boven en dan ook nog zijn ze vaak alleen gedeeltelijk zichtbaar door het aanwezige gras. Maar vanavond waren alle dieren in een blik te zien vanaf de zijkant. Dit maakte dat je ze alle 19 fantastisch kon onderscheiden: groot en klein, oud en jong, roodbruin, donkerbruin, gele halsband.

Het plaatshert sloeg met het gewei in het gras, dat vervolgens bleef hangen in het gewei en op de rug. Ook was af en toe een burl te horen. Maar dat was niet nodig want de andere aanwezige herten maakten geen aanstalten om dichterbij te komen.

Op de terug weg waren (als kers op de taart) ook nog twee reeën zichtbaar aan de bosrand in het weiland nabij het wildrooster.

Een zeer geslaagde avond.

Tim