woensdag 16 september 2015

Woensdag 16 september: regen en onweer?

Tegenwoordig is het even op buienradar kijken wat de weersvooruitzichten zijn. Niet zo goed, leek het. Vanaf 19.00 uur werd onweer voorspeld, daarvoor regen. Als gids ben je dan heel benieuwd hoeveel aangemelde bezoekers er dan op een (volgeboekte) excursie daadwerkelijk komen. Echter vier personen hadden zich afgemeld. Van de overgebleven aanmeldingen hebben veertien volwassenen en twee kinderen het weer getrotseerd. Terecht dat hun komst werd beloond. We startten vanwege de regen in een ruimte van de Daatjeshoeve. Lekker droog kreeg het gezelschap uit o.m. Haarlem, Arnhem, Assen, Ospel en Eindhoven de eerste informatie over het Weerterbos en de edelherten. Ondertussen kwam zelfs de zon door en in constante droogte konden we de excursie voltooien. Bij aankomst bij de vlakte bij de toren stonden op de voorgrond een grote zilverreiger en op de achtergrond tegen de bosrand een aantal hindes. Een begin voor nog meer. Onderweg was geburl te horen. De zon zakte intussen verder en in haar laatste stralen zagen we vanaf de bovenste torenverdieping hindes met het plaatshert afsteken. Inderdaad tegen de bosrand aan en door de kijker en het zonlicht goed waarneembaar [foto's Ron Vodegel].




Rechts vanuit de toren gezien klonk burlgeluid beantwoord door een zwak burlen achter de groep hindes. Een man verscheen even tussen de bomen en verdween weer. Het burlende hert rechts verscheen even later tot groot genoegen van mijn gasten. De man kwam dichterbij en stond stil naar de toren te kijken. Iedereen was daardoor in de gelegenheid de achtjarige hert met zijn gewei nauwkeuriger te bestuderen. Na een tijdje verdween hij uit het zicht.



De groep hindes en het hert trokken daarna de aandacht. Ze verplaatsten zich naar rechts richting bos. Op hun eerdere plek verschenen drie mannen. De zon was intussen verdwenen en het werd moeilijker de dieren te volgen. Tijd om zelf terug te gaan. De twee aanwezige zwarte ooievaars hebben we niet kunnen waarnemen. Misschien tijdens de volgende excursies?. De buit: twaalf hindes met kalveren, vijf herten, geburl en het uitblijven van de voorspelde regen en onweer. Een heerlijke avond voor een gids met een gezelschap dat zo enthousiast is. Met dank aan Truus voor de actuele informatie.

Ron Vodegel