maandag 28 september 2015

Zaterdag 26 en zondag 27 september: zon en maan

Edelherten baadden in het laatste zonlicht |Edelherten bij supermaan

Hoe verschillend uitzichten binnen 24 uur kunnen zijn, tonen zaterdag- en zondagavond aan.

Zaterdagavond: Elf natuurliefhebbers uit Belgiƫ waren te gast in het Weerterbos en zagen vanaf de toren hoe de hindengroep met kalveren en leidhert aan de overzijde van het water liepen met hun waterspiegeling duidelijk zichtbaar [foto's Ron Vodegel]. Tegenover hun, aan de ander kant van het water, liepen vier andere herten. Alle dieren waren actief en werden overspoeld door het gele zonlicht.


Op zondagavond kregen mijn 33 gasten een heel ander beeld. Bijna alle leden van de hindengroep en het leidhert lagen bij onze komst op de toren tegen het bosje aan in het gras. Ze lagen in het schaduwdeel. Af en toe stonden de dieren op. Ook het leidhert, hij liet ook soms zijn stem horen. Tegen de tijd dat de 'supermaan' op kwam, verscheen een ander hert langs de waterkant en dat vroeg natuurlijk om een reactie van het leidhert. De indringer vergrootte daarop snel zijn afstand. Wanneer u de foto met de 'supermaan' goed bestudeerd ziet u linksonder een deel van de hindengroep met het leidhert. In het water: grote zilverreigers, een blauwe reiger en grauwe ganzen. Horizontaal rechts van het leidhert voorbij het midden loopt een ree.


Terug naar zaterdagavond niet ver van het beginpunt van de excursie kruiste een hazelworm ons pad. Hazelwormen worden in het Weerterbos niet vaak waargenomen.


Bij de Brensbrug lag een hert op zijn blijkbaar vaste plek. In de omgeving van de toren telden we 7 herten. In totaal zagen we acht van de negen herten die het Weerterbos rijk is.

Op zondagavond weer dezelfde man bij de Brensbrug. Dit keer liep hij eerst in onze richting om na een tijdje in het bosje rechts van de Oude Graaf te verdwijnen.

Bij de toren kwam de teller te staan op 5 herten en 14 hindes met kalveren.
Op beide avonden konden de bezoekers volop genieten van het geburl.

Ron Vodegel

Opmerking; Ik spreek van 'supermaan', omdat de maan op dat moment de dichtste afstand tot de Aarde bereikte en er die nacht een bijzondere maansverduistering zou zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten