zondag 22 september 2013

Zondagavond 22 september: flemen en zoelen

Een (bijna) 100% edelhertengarantie kon ik mijn 25 gasten uit Limburg en Brabant eenvoudig geven op grond van de blogs en ervaringen. Op weg naar de toren was het burlen al te horen. Bij de toren aangekomen liep net de groep hinden + jongen en het plaatshert (een 14-ender)  in dezelfde richting op korte afstand [foto's Ron Vodegel].


Van boven was het zicht dankzij de zon nog beter. De show was kompleet met het burlen van verschillende richtingen en het zichtbaar worden van uiteindelijk vier andere herten. Het plaatshert kon niet laten af en toe flemmend achter een hinde aan te gaan, maar succes bleef uit.
Op het rechtergedeelte van de toren zagen we een jonge man zonder kraag een modderpoel maken om zich daarna erin te wentelen (zoelen). Even later verscheen een tweede jong hert ook zonder kraag. Het tweede hert wentelde zich in de modderpoel van de eerste en nam zodoende ook de geur van de eerste op. Beide liepen vervolgens snel richting hinden en liggend plaatshert. Duidelijk een vorm van coalitie tussen de jonge herten. Toen deze dieren in de buurt van de hinden kwamen, stond het plaatshert op en ging richting het tweetal. Het was snel gedaan met de bravoure en coalitie en vergrootten de jongemannen hun afstand tot de hinden. Dat er sprake was van een zekere samenwerking (coalitie) tussen de jonge herten lijkt mij voer voor gedragsbiologen.

Ron Vodegel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten