woensdag 21 september 2016

Woensdag 21 september: ZOELAVOND

Zoelen is een van de gedragselementen die wordt vertoond door het mannetje edelhert tijdens de bronsttijd. Tijdens het zoelen mengt een volwassen man zijn urine- en spermageur door het over zijn lichaam te verspreiden. Daarbij besproeit de man zichzelf en de grond. Met zijn gewei wordt de grond omgewoeld met het vocht. Vervolgens wentelt het dier zich met zijn hele lichaam door de modder. Zo kunnen de andere mannen en wijfjes herten ruiken van wie de geur afkomstig is en wat zijn conditie is. Gewoonlijk ziet men het omwentelen niet, de man blijft vaak na het omwoelen liggen zonder zijn lichaam volledig erin te draaien [foto's Ronald Otter].


Op deze avond waren negentien bezoekers [twee kwamen er uit Zwolle] op het grasveld bij de Brensbrug getuige van het complete ritueel. Nog eens nagedaan door een andere man iets verderop. Deze burlende man liet zich frontaal fotograferen met zijn oren wijd openstaand gericht in de richting van de bezoekers van waarachter het geburl van het plaatshert kwam.


Verderop bij het grasveld van de Grashut voor het bosje stond het burlende plaatshert met zestien hindes en jongen. Het geburl klonk luid van alle kanten. Op de terugweg werden enkele bezoekers op deze toch al zeer geslaagde avond nog eens extra verwend door twee ijsvogels op een tak.


Ron Vodegel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten