woensdag 28 september 2016

Woensdag 28 september: OPSPLITSING

Met een heerlijk avondzon, 22 graden, vertrokken we met 26 personen van de Daatjeshoeve het Weerterbos in. Gezellig pratend en het verhaal van het Weerterbos met zijn rabatten en vlinder orridors en het werk van Het Limburgs Landschap kwamen we bij het wildrasters. We liepen het gebied van de Edelherten in, waarbij de eerste vragen kwamen over de leefwijze en het aantal Edelherten. Bij de Brensbrug stonden 3 jonge herten ons op te wachten zij bleven ons nieuwsgierig bekijken, maar bleven verder rustig door grazen [foto's Leo Spaan].


Het was vrij stil in het bos, geen geburl te horen
Bij de Wildtoren, rechts van het pas lagen bij de grote waterplas 12 dieren, inclusief het plaatshert. Aan de overkant lag het oude hert. Een fotograaf, die er dagelijks aanwezig is, vertelde dat de groep gesplitst was. Plots kwam er beweging, uit de bosjes kwam een hinde, het plaatshert probeerde het bij de groep te krijgen maar dat lukte niet. Ook het oude hert probeerde om bij de groep te komen. Het plaatshert moest kiezen: een hinde terug naar de groep met als gevolg dat het andere hert de groep met hindes kon benaderen…., de keuze was snel gemaakt. Terug naar de groep, het oude hert verdween uiteindelijk weer in het bos.
Van de andere kant, luid burlende een ander hert. Hij kwam de weggelopen hinde ophalen. Van drie kanten klonk geburl en met dat oergeluid op de achtergrond kreeg het plaatshert toch weer de gelegenheid om een hinde te dekken. Wat natuurlijk door het publiek zeer gewaardeerd werd.


Na de daad werd het weer rustig in de groep, maar het geburl in de bosrand bleef de hele avond  doorgaan.
Rond 19.30 uur zijn we teruggelopen, bij de Brensbrug stond nu een ander hert, maar het werd te donker om lang te blijven staan en omstreeks 20 uur waren we weer bij de Daatjeshoeve. Na zo’n avond gaat een kopje koffie er natuurlijk wel in.
De mensen vonden het een zeer geslaagde avond, met dank aan Het Limburgs Landschap.


Peter van den Brand

Geen opmerkingen:

Een reactie posten