maandag 10 september 2012

Maandagavond 10 september: Zomerse burl

Het blijft toch een beetje een vreemd idee. Edelhertenbronst is herfst. Het is dan toch een beetje vreemd vertoeven op de wildtoren in de avond terwijl het nog 24 C is. Logisch dat de edelherten dan niet het achterste van hun tong laten zien.

Bij de Brensbrug is tot heden nog weinig tot geen activiteit en alles speelt zich af bij de Grashut. Vandaag werd de reguliere excursie (met 11 aanmeldingen) verzorgd door Ron Vodegel. Helaas waren maar 2 personen aanwezig, terwijl 11 personen zich hadden opgegeven. Naast deze deelnemers waren ook 2 personen aanwezig van het Algemeen Dagblad. Zij maken een verhaal voor de AD reisbijlage van komend of volgend weekend.

Op de toren aangekomen lag het hert met de roedel (15 exemplaren: hindes en jonge dieren) rustig uit te puffen van deze warme zomerse herfstavond. Er was weinig activiteit en het hert liet slechts sporadisch een 'burltje' horen (foto's Henk Heijligers). Het betreft hier het oudste hert uit de groep, niet zoals de ronde deed een hert van slechts 4 jaar oud.


Wel zag ik dat een van de jonge dieren nog bij de moeder aan het drinken was. Ik kan me niet herinneren dat ik dat ooit eerder heb gezien tijdens een excursie.


Uiteindelijk vertrokken de hindes richting de nieuw aangelegde vennen en sjokte het hert er ook achteraan. Pas later op de avond, zo rond 20.00 uur nam het burlen wat toe. Meer echt spectaculair was het zeker niet. Het wordt tijd voor herfstig en ruig weer.Henk Heijligers


Geen opmerkingen:

Een reactie posten