zondag 16 september 2012

Zondag 16 september: uitdagende spitsersOp deze fraaie zondagochtend het bos in met een groep van een man of 12. Ons geduld wordt niet lang op de proef gesteld, meteen bij de Brensbrug wordt het eerste edelhert gespot. De grondmist laat hem mysterieus opgaan in de omgeving. Het is een spitser, een nog jong mannelijk hert. Iets verder blijkt even later nog een volwassen hert te staan (met groot gewei), die een beetje brommig de eerste burl van deze ochtend laat horen. Met de hoop dat deze herten op de terugweg nog bij de Brensbrug zullen staan lopen we door naar de wildtoren. Voor de wildtoren staat al een deel van de hindes (op de foto heeft een van de hindes nog een halsband om) in de omgeving van het bos.


Boven op de toren aangekomen staat een heerlijk laag zonnetje over de de Grashut te schijnen. Een klein nadeel is dat de herten in het tegenlicht staan, maar dat mag de pret niet drukken. De hindes liggen en staan in en bij de bosrand. Het hert laat regelmatig het burlen horen, door de lage ochtendtemperatuur is zijn adem zelfs te zien.


Het burlen komt vanaf meer plekken in de omgeving en het hert burlt ook tegen een hert dat ongeveer recht voor de toren langsloopt en daarna snel is verdwenen.
We genieten met volle teugen van de zon en dat is het een goed moment om over de ontwikkelingen van het Weerterbos te praten.
De spitsers die in de buurt staan, maar geen enkele bedreiging vormen, krijgen het op de heupen en spetteren door het water om een mooie voorstelling te verzorgen over hoe ze het over een aantal jaren gaan uitvechten. Een derde staat erbij en kijkt ernaar. Eentje kiest uiteindelijk het natte hazenpad.Met moeite krijg ik de groep van de toren. Het is namelijk heerlijk zo in het zonnetje, alleen de koffie ontbreekt (thee was aanwezig...). "Misschien staan de herten nog bij de Brensbrug," probeer ik. Die hoop blijkt uiteindelijk tevergeefs, onderweg nog een paar nieuwschierige reeen in het bos en voldaan vertrekt iedereen huiswaarts richting kopje koffie.


De Daatjeshoeve is nog gesloten, maar dat zal over een uurtje anders worden. Het belooft een fraaie herfstdag te worden en met een beetje geluk kan het publiek vandaag overdag ook genieten van de herten. Mocht een van de dagbezoekers dit lezen, schroom dan niet om een reactie te plaatsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten