donderdag 13 september 2012

Woensdag 12 september: uitproberen

In tegenstelling tot maandag en dinsdag liepen er meer belangstellenden. Het waren er elf en blij te vermelden dat alle personen die zich hadden aangemeld er waren plus drie andere personen. Ze hadden veel belangstelling voor de ontwikkeling van het Weerterbos en het grenspark Kempen-Broek en de functie van de Edelherten in het geheel. De meesten hadden de blog gelezen en hoopten ook Edelherten te zien. Die hoop werd in werkelijkheid omgezet. Op weg naar de toren zagen we eerst vier reeën: één bok en een moeder met twee jongen. Bij de toren aangekomen zagen we Edelherten liggen. Vanaf de toren waren in eerste instantie alleen hinden met hun jongen en twee spitsers te zien. Het leidhert lag voor ons nog onzichtbaar achter de bomen. Het duurde toch nog een minuut of twintig voordat het hert zich liet zien. Intussen was een derde spitser verschenen die met een andere leeftijd genoot een schijngevecht hield (foto's Ron Vodegel).



Mijn gasten begonnen zich af te vragen wanneer ze het burlgeluid zouden horen. Voor verschillende onder hen zou dat de eerste keer zijn. ‘Geduld, om kwart voor acht’ was het antwoord. Toeval of niet precies op dat tijdstip liet de man zich horen. Het hert dreef op een gegeven moment enkele afgedwaalde hinden terug naar roedel en rook ondertussen plekken waar de dames hadden gelegen. Toen wij de toren verlieten had het hert zich verplaatst naar het veld rechts van de toren. Bij de Brensbrug stonden ons toetjes te wachten. Een van de oudere mannen liep er halverwege het grasveld tegen de bomenrij te grazen.  We konden niet anders dan blijven staan om zo lang mogelijk te genieten van het hert, het harde roepen van de Bosuil en Steenuil, het overvliegen van Dwergvleermuizen en het steeds luider burlen van het leidhert bij de toren. We zagen hoe de grondnevel eerst de hoeven, dan de enkels en de onderbenen bedekte en langzaam het zicht op het hert ontnam.
Dat spel (lees uitproberen) bij jonge dieren belangrijk is voor het gedrag op volwassen leeftijd is te zien op de foto van afgelopen vrijdag van twee spitsers in voortplantingshouding.



Ron Vodegel